Harry Houdini

2009.03.25. 13:01

 (1874.03.24 - 1926.10.31)

  A magyar származású szabadulóművész, és illúzionista neve mágikusan cseng mindannyiunk fülében,de életéről vajmi keveset tudunk.

1874.március 24-én Budapesten született Erik Weiss néven,majd szüleivel Amerikában, Wisconsin államban telepedtek le.Egy alkalommal - még fiatalon - részt vett egy bűvész előadáson,ekkor született meg a szabaduló számok elmélete,amelyet saját naplójában is rögzített.

Anyja Harry-nek szólította,a Houdini nevet pedig egy híres bűvész Robert Houdini után vette fel.1893-ban feleségével Bess-Wilhelmina Beatrice Rahnerrel együtt lépnek fel,nagy sikert aratva Metamorfózis c.számukkal. 1898-ban Houdini kiadta School of Magic cimű katalógusát.Ekkor már a repertoár már a bilincs-szabadulással bővült. Nevéhez fűződik a kényszerzubbonyból való szabadulás ötlete,amellyel hatalmas sikereket ért el Európában is.Hamarosan sztár lett,és a Megfejthetetlen Amerikainak nevezte el a média. 

Néhány példa a művész műsorszámából:

1903-ban egy Oroszországi börtönből 28 perc alatt kiszabadul a bilincsből,majd később a Washingtoni börtönből.

1910 Houdini látványos repülése Ausztrália fölött,majd víz alatti szabadulása New York-ban.

Halála a közhiedellemmel ellentétben nem szabadulása közben érte,hanem elég morbid módon.Állítólag  egy diák úgy hasba ütötte hogy megsérült a vakbele.Kórházba szállították,de pár nap múlva szervezete feladta a küzdelmet.

 52 éves volt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aisling.blog.hu/api/trackback/id/tr891024608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása