Mata Hari

2009.03.26. 17:24

                                                (1876.08.07 - 1917.10.15)

  Egy újabb hölgyemény kinek élete maga a rejtély.Nem sokat tudunk meg róla sem,attól a közismert ténytől eltekintve hogy állítólag kémkedéssel vádolták.

 Margaretha Geertruida Zelle (1876.08.07 - 1917.10.15) 1876 augusztus 7-én született Hollandiában.Egyetlen leány gyermekként nevelkedett fel.Anyja halála után,nagybátyja nevelte, aki ovónő képző intézetbe iratta.

Első férjével Indiába költözött,ahol felvette később ismertté vált nevét a Mata Harit,amely hindu nyelven a "hajnal szeme"-t jelenti.

1895-ben férjhez ment a skót százmazású Rudolf McLeod tengerésztiszthez.Pár hónappal később megszületett első gyermekük Norman John.A család később Batáviába költözött,ahol megszületett a lányuk Luisa Johanna.

Első nyilvános szereplése után kezdett megromlani a kapcsolata férjével,ráadásul mérgezés következtében meghalt Norman John. Luisát is a gyors orvosi segítség mentette meg.Később a házmester bevallotta hogy megmérgezte a gyerekeket,bosszúból,a McLeod által kimért büntetésekért családjára.

1900-ban McLeod kilép a hadseregből,útjaik végképp elválnak.Margaretha elhagyja egyetlen lányát,- miután Luisa apja felügyelete alá került - és új életet kezd.

Párizsban már mint táncosnő és kurtizán bukkant fel.

1906-ban vált igazán ismertté,ahol mint indiai táncosnő mutatkozott be.Egyre híresebb lett,gazdag üzletembereknek tartott előadást.Fellépései egyszerre voltak szenzációsak,és botrányosak.

Európa szerte ismert volt,fellépett Madridban,Berlinben,Bécsben és Egyiptomban is.

Mata Hari végzetét is a táncnak köszönheti.Ismertsége lévén sok diplomáciai kapcsolata volt,főleg francia politikai és gazdasági elittel.Később a német titkosszolgálat alkalmazta,mint ügynököt.

Végül elfogták,és kémkedés vádjával 1917-ben kivégezték.

 41 éves volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://aisling.blog.hu/api/trackback/id/tr871027367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása