Hatsepszut

2010.01.06. 11:57

A következő nő szintén ismert volt a maga korában.Bár egyedülálló szerepet töltött be népe életében, a mai napig a történelem mintha megfeledkezett volna róla.

Hatsepszut az ókori egyiptomi XVIII. dinasztia ötödik fáraója, I. Thotmesz lánya. Féltestvére és egyben férje, II. Thotmesz halála után először régensként uralkodott mostohafia, a még gyermek III. Thotmesz helyett, majd magához ragadta a hatalmat. Közel 22 éven át kormányzott.

I. Thotmesz fáraó lányaként született. Apja feltehetőleg nem volt királyi származású; elődjének, I. Amenhotepnek nem született gyermeke, ezért őt jelölte ki utódjának. Hatsepszut gyermekkoráról nem sokat tudni. Hatsepszut a hercegnőknek kijáró szokásos nevelést kaphatta, mely arra készítette fel, hogy királyné legyen.Hatsepszutnak volt még egy leánytestvére Noferubiti aki fiatalon meghalt.Fiútestvérei Amenmosze és Uadzsmesz sintén apjuk halála előtt meghaltak.Egyetlen életben maradt fia, II. Thotmesz, Mutnofret gyermeke követte a trónon, mikor tizenkét évnyi uralkodás után meghalt. A hagyomány értelmében II. Thotmesz feleségül vette féltestvérét, Hatsepszutot, aki pár évvel idősebb lehetett nála.

Testvére uralkodása alatt Hatsepszut hagyományos királynéi címeket viselt; felvette továbbá „az isten felesége” címet is, melyet elsőként a dinasztia egyik ősanyja, Ahmesz-Nofertari viselt, és azóta öröklődött a családban.Azonban ő is - mint annyi
királyné előtte - befolyással volt a kor politikai életére, és valószínűleg ő is jelentős befolyást gyakorolt arra.

Hatsepszutnak egyetlen gyermeke ismert, Nofruré hercegnő. Thotmesznek egy mellékfeleségétől vagy ágyasától, Iszettől azonban született egy fia is, a későbbi III. Thotmesz. Nem tudni, pontosan mikor vette át teljesen a hatalmat, csak az biztos, hogy a hetedik uralkodási év végén már-már fáraóként uralkodott.

Hatsepszut uralkodása 22. évében, a hatodik hónap 10. napján halt meg. A Királyok
Völgyében helyezték végső nyugalomra, apja mellé.

2006-ban Zaki Havass bejelentette, hogy KV60-as sír ismeretlen múmiáját sikerült azonosítani. Egy fogminta alapján, a vizsgálat kimutatta hogy a test Hatsepszuté. Hatsepszut az ötvenes éveiben hunyt el, előrehaladott csontrákban.

Uralkodása alatt sok épületet emeltetett,többek közt a nevéhez fűződik Del er Bahari templom is.

A bejegyzés trackback címe:

https://aisling.blog.hu/api/trackback/id/tr471651264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása