Boleyn Anna

2010.01.07. 17:22

(1507 k. - 1536.05.19)

Boleyn Anna 1507 táján született,egy gazdag és csak pár nemzedékkel korábban nemessé emelkedett kereskedő családban, Rochford grófja, Thomas Boleyn és Elisabeth Howard norfolki hercegnő leánygyermekeként. Apja VII. ill. VIII.Henrik bizalmi embere. További előrejutásának eszközét lányában vélte feltalálni, akit előbb Németalföldön, majd a francia királyi udvarban neveltetett.

Anna tökéletesen megtanulta a nyelvet, magába szívta a francia kultúrát és etikettet, így igazi esemény lett, amikor 15 évesen nővérével bemutatták az udvarban. Itt több futó viszonyt is lebonyolított, s nemsokára Henrik szeme is megakadt rajta.
Az uralkodó előbb nővérével folytatott viszonyt, de arra is volt gondja, hogy megakadályozza Anna tervezett házasságát. A pletyka szerint azért, hogy magának szerezhesse meg, így a lányra már mindenki leendő királynőként nézett. Anna családja javára használta erősödő befolyását, apja Ormond és Wiltshire earlje, bátyja a királyi tanács tagja lett, a királyi kegyből kiesett nővére búsás kegydíjban részesült, ő maga pedig megkapta a Pembroke márkinője rangot, ami saját jogán is főnemessé tette.

Anna a kor fogalmai szerint nem volt szép (alakja túl vékony, haja és bőre túl sötét volt), de kifinomult ízlése révén ő diktálta az udvari divatot, szellemessége és a belőle áradó szexuális vonzerő pedig minden férfit elbűvölt. A királynál aratott sikeréhez azonban nagypolitikai tényezők is hozzájárultak.

Henrik úgy döntött, saját kezébe veszi a dolgot: 1533. január 25-én titokban feleségül vette a már terhes Boleyn Annát. E nász gyümölcse lett a későbbi I. Erzsébet, a szűz királynő, aki alatt Anglia nagyhatalommá emelkedett.

1533 szeptemberében Anna lánygyermeket szült, ami a vég kezdetét jelentette számára és családja számára. Férje zokon vette, hogy "csak" lánya született, az újdonsült királynét gőgje és arrogáns viselkedése népszerűtlenné tette, egyre szaporodtak ellenségei. Anna fényűző udvart tartott, belső termeibe számos fiatalember volt bejáratos, akikkel életvidám természetének megfelelően gyakran táncolt, flörtölt.
Henrik hamar ráunt az állandóságra és újabb viszonyokba bonyolódott, emiatt egyre gyakoribbak lettek a házastársi veszekedések, civakodások. Annát már csak egy fiúgyermek menthette volna meg, de 1534-ben elvetélt, 1536 januárjában pedig egy halva született fiút hozott világra; sorsa ezzel megpecsételődött.

kínvallatásokkal kicsikart vallomásokra hivatkozva 1536. május 2-án házasságtörés miatt letartóztattatta feleségét. A vádak között szerepelt öt rendbéli hűtlenkedés (három arisztokratával, egy muzsikussal, sőt saját bátyjával is), utóbbi miatt vérfertőzés, továbbá boszorkányság és összeesküvés a király meggyilkolására.
Annát az ügyében összeült különbíróság - hiába védekezett a vádlott okosan és ékesszólóan - május 17-én bűnösnek találta és halálra ítélte, egyben megfosztotta királynéi címétől, lányát törvénytelennek, házasságát érvénytelennek minősítette.

Anna még azt sem tudhatta, elégetik-e vagy lefejezik, csak másnap közölték vele, hogy tapasztalt francia bakó végzi majd ki. Május 19-én reggel a Tower udvarán hajtotta fejét a pallos alá, s még aznap eltemették.

A Boleyn család amilyen gyorsan került a hatalom csúcsaira, olyan gyorsan tűnt el onnan: Anna apja, anyja és életben maradt nővére hat éven belül meghalt, a megmaradt rokonok Írországba költöztek.

Manapság a tragikus sorsú királyné életét számos regény, film, színmű és komoly történeti munka taglalja.

29 éves volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://aisling.blog.hu/api/trackback/id/tr991654552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása